Κυριακή, 27 Απριλίου 2008

Διαβάζουμε καθημερινά για τις αυξήσεις στις τιμές του σταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας, του ρυζιού. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα προϊόντα αυτά αφορούν τη βασική τροφή για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, που κατοικούν κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Και είναι, μάλιστα, προϊόντα, που χάριν της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας οι τιμές τους πλέον διαπραγματεύονται και καθορίζονται χρηματιστηριακά.

Και είναι, επίσης, γεγονός πώς η όλο και αυξανόμενη ζήτηση αυξάνει τις τιμές τους, εφ’ όσον η παραγωγή δεν επαρκεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι είναι ήδη γνωστοί (καταστροφή καλλιεργειών χάριν αύξησης παραγωγής βιοκαυσίμων κ.α.).

Αναρωτιέμαι, παρά που για μας τους Ελληνες αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής μας διατροφής, αν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι συνεχίζοντας την χρήση τους στα καθημερινά μας γεύματα, παρ’ όλη την οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται και το δικό μας πιάτο, ότι συνεχίζοντας να τα καταναλώνουμε, στερούμε απο κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας την δυνατότητά του ν’ αποκτήσει ακόμα και το ένα κουπάκι κάποιου απ’ αυτά τα αγαθά, πού χρειάζεται γιά τη στοιχειώδη επιβίωσή του.

Καί, ίσως, βέβαια, ο καθένας από μας δεν έχει τη δυνατότητα, ατομικά, να επέμβει και να επηρεάσει τον καθορισμό των τιμών τους στά παγκόσμια χρηματιστήρια.

Έχουμε όμως τη δυνατότητα να τα αφαιρέσουμε απο την καθημερινή μας διατροφή, για τόσον καιρό ώστε να επηρεάσουμε σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση. Ειδικά αν το πράξουμε συλλογικά.

Δεν είναι εύκολο να νιώθεις ότι κάθε μιά μπουκιά πού εσύ τρώς κουβαλάει το θάνατο ενός ανθρώπου, επειδή διαθέτεις το προνόμιο μέσα απο την ασφάλεια του παραδείσου σου, να μή αντιλαμβάνεσαι τον αριθμό των θυμάτων που, κάπου πολύ μακρυά σου, ήδη λιμοκτονούν.

Αν πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, κατ’ αρχήν ατομικά και κατ’ επέκτασιν συλλογικά, τότε ας αλλάξουμε τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, ας υπογράψουμε και ας προωθήσουμε αυτό το μήνυμα, προκειμένου η ελάχιστη αυτή προσπάθεια να βρει κι άλλους μιμητές.

Καί ας ελπίσουμε ότι κάποιος επίσημος φορέας, που μπορεί και να βρεθεί στη διαδρομή αυτού του μηνύματος, θα στηρίξει την προσπάθεια με περισσότερο δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο.

23/4/2008



Χρησιμοποιώ την δωρεάν έκδοση του SPAMfighter για ιδιωτικούς χρήστες.
Έχει αφαιρέσει 198 spam email μέχρι σήμερα.
Χρήστες που πληρώνουν δεν έχουν αυτό το μήνυμα στα email τους.
Δοκιμάστε SPAMfighter δωρεάν τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: